Reklambyrån RBK´s kreativa kampanj för tidningen Fokus


 

Jag älskar kreativitet! Här är ett lyckat exempel på detta, reklambyrån RBK gjorde en annons/gerillakampanj för tidningen Fokus. Kampanjen gick ut till bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad, med ett erbjudande om att prova på tre gratisnummer av tidningen. Affischerna skulle belysa veckans aktuella ämne som handlade om att vi svenskar har fått sämre kostvanor och livsmedelsindustrins ökade fusk. ”Ta reda på vad du egentligen stoppar i dig” var rubriken till ovanstående affisch som sattes upp runt sopnedkasten.

 

Fyndigt, kreativt och helt lysande…

 

The final piece to your puzzle

lyckblom.se

 TV-bolagen tvingas sänka ljudet på reklaminslagen

Läste idag på aftonbladet.se att den nya lagen CALM antogs i tisdags i USA. Lagen ska tvinga tv-bolagen att sänka den upplevda volymhöjningen på alla reklaminslag. Det finns idag ingen motsvarande lag i Sverige men ska man ta intryck av aftonbladets röstning så är detta något som verkligen retar de vanliga tv-tittarna.

 

Detta är resultatet kl 17:28 då totalt 38.932 personer hade röstat.

 

Hur gör du i tv:s reklamavbrott?

 • Sänker ljudet direkt.                                            82,9 %
 • Tycker det är jobbigt – men står ut.                      13,9 %
 • Har inte märkt att ljudet höjs                                  3,2 %

 

Är det inte dags att även i Sverige följa allmänhetens tankar och sänka den upplevda volymhöjningen? 96,8 % av nästan 40.000 personer tycker att det är jobbigt eller sänker ljudet direkt, detta är ett kristallklart resultat. Vi måste följa USA och tvinga TV-bolagen att sänka ljudet på reklaminslagen. Enligt mig skulle alla vinna på detta, tv-tittaren skulle inte bli lika irriterad av reklamen och reklaminköparen skulle få en nöjdare åskådare som inte letar efter muteknappen på fjärrkontrollen.

 

Klicka här om du vill läsa artikeln

 

The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 Varumärket Tiger Woods

 

Det som händer just nu med Tiger Woods och hans familj är en tragedi, men ur ett varumärkesperspektiv är det ett otroligt spännande ämne. Personligen så är jag helt övertygad om att varumärket Tiger Woods kommer att gå igenom denna kris och utvecklas till nått ännu starkare. Det mest naturliga är att det får ta lite tid och att han landar och löser sina personliga problem. När detta är gjort kommer han sannolikt tillbaka och vinner ett antal turneringar och då kommer den nu dystra tonen att vara den omvända. Hela världen älskar vinnare och speciellt de som har kraschat och sedan kommit tillbaka. Tiger är världens bästa golfspelare genom tiderna så kommer han att fortsätta vinna fler stora tävlingar och därmed kommer även varumärket att stärkas och sannolikt även bli ännu starkare.

 

The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 

 


Interaktiv reklam på webben: del 2

Kunde inte låta bli att göra en uppföljning på mitt föregående blogginlägg angående Marabous interaktiva webbreklam gällande deras chokladask Aladdin. Tävlingen är nu avslutad och som en utomstående part tycker jag att det är svårt att bedömma om reklamuppdraget lyckades eller inte. Dock kan jag konstatera att ett av resultaten blev en artikel i Aftonbladets webbtidning vilket inte är så illa.

Klicka här om du vill läsa artikeln.

The final piece to your puzzel
lyckblom.se


Interaktiv reklam på webben: del 1
Den interaktiva reklamen på webben vill få oss att känna delaktighet och ge oss en personlig upplevelse knutet till produkten eller varumärket. Om lusten överstiger arbetet att delta i interaktiviteten kanske vi till och med sänder reklambudskapet vidare till våra vänner och nätverk.

Frågorna man kan ställa sig är:
 • Varför använder inte företagen detta oftare?
 • Är det effektivt?
 • Kan själva arbetet att delta i processen skrämma iväg potentiella kunder?
Själv tror jag att interaktiv reklam är något som kommer att öka med tiden. Svårigheten är att hitta kreativa former som gör det tillräckligt intressant för den potentiella kunden att fullfölja hela förloppet.

Här är ett exempel på en reklam som fångade mig men som ändå inte gjorde att jag fullföljde förloppet ända in i mål (de ville ha min mailadress, vilket jag inte ville ge dem).

www.raddajulen.nu


The final piece to your puzzel
lyckblom.se


Tänkvärda tankar om konflikter

Läste följande i boken "Konflikter på jobbet" av K. Ljungström & T. Sagerberg:
Det du koncentrerar dig på växer. Koncentrerar du dig på svårigheter och problem med konflikter växer de – koncentrerar du dig på nyttan och möjligheterna växer de.

Tankvärda tankar, eller hur.

The final piece to your puzzel
lyckblom.se


Världens bästa reklamfilm?

Idag snubblade jag av misstag på den här gamla reklamfilmen på Internet. Det var ca 5 år sedan Sony släpper ut 250 000 studsbollar på San Franciscos gator, ackompanjerat till José González sköna version av låten Heartbeats. Vilken reklamfilm! Jag fick samma känsla då som jag fick idag "det här måste vara världens bästa reklamfilm som någonsin gjorts".The final piece to your puzzel
lyckblom.seMarknadsförarens verktyg del 7 av 7: Process

Så var det dags för det sjunde verktyget, Process. Process handlar om hur kunden upplever tjänsten, det vill säga kundupplevelsen.

Processen består av två delar:
 1. Teknisk kvalité:
  Det är vad man köper.

 2. Funktionell kvalité:
  Det är hur man får tjänsten.
Ett exempel på detta kan vara att:
 1. Teknisk kvalité:
  Man väljer att äta mat på en restaurang.

 2. Funktionell kvalité:
  Väljer man att äta på Mc Donalds så är det mycket självbetjäning. Väljer man istället den fina restaurangen så får man hjälp med allt från att de tar hand om ens ytterkläder till att de hjälper en att välja rätt vin till den valda maten.
Nu har ni fått sju stycken väldigt bra verktyg till ert företags marknadsföring. Visst det finns massor mer man kan göra med detta är en väldigt bra början.

The final piece to your puzzel

lyckblom.se 

Marknadsförarens verktyg del 6 av 7: Påtaglighet

Då har vi kommit till det sjätte P:et, Påtaglighet. Oftast produceras och förbrukas tjänsten på samma gång när man anlitar ett tjänsteföretag, ett bra exempel på detta är när man går till tandläkaren. För att kunden ska få något mer påtagligt att relatera till kopplas diverse attribut till företaget.

Dessa attribut skulle kunna vara:
 • En snygg logotyp som blir bäraren av varumärket
 • Snygga enhetliga profilkläder på personalen
 • Modern enhetlig interiör och möbler som passar den grafiska profilen
 • En funktionell webbplats som följer den grafiska profilen
The final piece to your puzzel

lyckblom.seMarknadsförarens verktyg del 5 av 7: Personal

I början av 1980-talet föreslog två forskare Bernard H. Booms och Mary J. Bitner att man skulle expandera marknadsmixen (de fyra P:na) med ytterligare tre P´n. Deras tanke var att tjänsteföretag inte kunde använda marknadsmixen tillräckligt bra.

Det första av de tre nya P:na är Personal. Personalen är tjänsteföretagets viktigaste resurs och den står för kompetensen, motivationen och drivkraften samt relationerna till företagets viktiga kontakter. Ett bra exempel på ett tjänsteföretag där personalen är det viktigaste i företaget är en privatpraktiserande tandläkare. Skulle denna tandläkare inte ha den rätta kompetensen och drivkraften skulle knappas företaget kunna överleva speciellt länge.

Enligt mig så får man inte utmärkta kundrelationer förrän man har bra relationer till sina anställda. Jag är övertygad om att varje satsad krona på personalen är en investering som ger bra avkastning.

Detta är några bra redskap för att knyta åt sig bra och kompetent personal:
 • Utvecklande arbetsuppgifter
 • Möjlighet till utbildning
 • Beröm från chefer
 • Rätt lön
 • Trygg arbetsmiljö
 • Flextid
 • Jämställdhet bland kvinnor och män
 • Kontinuerlig uppdaterad information
 • Personalmöten
 • Möjlighet till påverkan "högt till tak"
 • Möjlighet till peronlig utveckling
 • Personalfester
 • Oförberedda belöningar
 • Företagshälsovård
 • Friskvårdsbidrag
 • Bonussystem
The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 Marknadsförarens verktyg del 4 av 7: Påverkan

Då har vi kommit till det fjärde verktyget i marknadsförarens verktygslåda, Påverkan det vill säga marknadskommunikation/reklam. Påverkan handlar om att kunna påverka sin befintliga och potentiella marknad till att köpa mer av företagets produkter eller tjänster. När man blandar olika typer av påverkansmedel så brukar det gå under namnet Promotionmix.

Nedan ser du några av de vanligaste påverkansmedel:
 • Logotyp
 • Grafiskt profilprogram
 • Webbplats
 • Tidningsannosering
 • Informationsmaterial
 • Mässor och utställningar
 • TV-reklam
 • Radio-reklam
 • Utomhusreklam
 • DR
The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 


Marknadsförarens verktyg del 3 av 7: Plats

Platsen är det tredje verktyget som marknadsföraren kan använda sig av och som ofta har stor betydelse för företagets omsättning.
 • Vart lokalisera vi vårt företag?
  - Centralt läge: Att placera sin rörelse på ett centralt läge kan vara avgörande för om det blir framgång eller inte. Baseras rörelsens omsättning på försäljning via butiken är det ännu viktigare då det gäller att få in de potentiella kunderna in till butiken. Dock så innebär ett centralt läge oftast en högre hyra som ofta är en stor del av företagets kostnadsbild.

  - Ocentralt läge: Att placera sin rörelse på ett ocentralt läge kan vara väldigt gynnsamt om rörelsens omsättning inte är beroende på försäljning via butik, ett exempel skulle kunna vara ett företag som säljer sina varor via postorder. Det ocentrala läget ger oftast en lägre hyra och därmed en bättre möjlighet för ett positivt resultat.

 • Vilka öppettider ska företaget ha?
  Öppettiderna är av stor vikt för resultatet. Generösa tider ger större möjlighet till försäljning men också större personalkostnader.

 • Vilka telefontider ska företaget ha?
  Bra telefontider är viktigt då det gäller företag som har hög servicegrad till sina kunder. Ett bra exempel skulle kunna vara supporten för ett bredbandsföretag, många privatpersoner surfar på kvällen och behöver därför oftast hjälp på kvällstid.

 • Ska företaget finnas på Internet?
  Internet blir viktigare och viktigare för varje dag som går. Även om många företag väljer att inte ha någon webbplats så rekomenderar jag att satsa på detta medie hela tiden växer.

 • På vilken nivå i distributionssystemet ska företaget finnas?
  Din plats i distributionssystemet påverkar företagets intäkt och kostnadsbild. Viktiga faktorer är företagets val av geografisk marknad. Vill ni sälja till hela Sverige så kanske det är lättare och billigare att sälja direkt till grossisten, men om du har den lokala staden som är företagets geografisk marknad så väljer du säkert en lokal affär.
The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 


Marknadsförarens verktyg del 2 av 7: Pris

Då var det dags för det andra P:et, Pris. Det är det lättaste konkurrentmedlet att modulera med, därför bör man tänka sig noga för innan man gör det för det kommer att påverka företagets väldigt mycket.

 • Vad händer med försäljningen om vi ändrar priset?
  Att höja eller sänka priset på sina varor kan ge väldigt stor genomslagskraft på företagets omsättning och bör därför noga tänkas över. Generellt sätt tycker jag att man ska akta sig för att ligga för lågt med sina priser, har man väl vant kunderna med det är det svårt att höja dem. Men ibland finns det faktiskt företag som utan tvekan skulle kunna höja sina priser utan att tappa några kunder, dessa företag ska naturligtvis starkt överväga detta.

  Om vi tar ett räkneexempel så kommer ni förstå hur det kan förbättra företagets ekonomi. Sture Svensson äger en minlivsbutik i en mindre norrlandskommun. Butiken har inget stort sortiment utan har satsat på de mest vanliga produkterna som mjölk, smör, bröd mm. Butiken största konkurrent är ICA som ligger 30 km bort i kommunens huvudort. Sture har sina trogna kunder och har haft en prisnivå som ligger i nivå med konkurrenten. Sture har nu insett att hans kunder troligtvis skulle handla lika mycket som förut även om han gjorde en smärre prisjustering. Han gör en generell prishöjning med 5%. Det betyder att en liter mjölk som förut kostade 7:70 nu kommer kosta 8:10. Denna prishöjning gör också att hans årsomsättning ökar från 1.300.000 kr till 1.365.000 kr en ökning med 65.000 kr, inte illa.

 • Ska företaget ha lågpris eller prestigepris?
  En bra tumregel är att bestämma en prisnivå som stämmer överens med företagets eller produktens profil. Ett exempel skulle kunna vara lågpriskedjan ÖB, som har enligt mig en grafiskprofilering som utstrålar ”här är allt billigt”. Skulle ÖB höja priserna till normal nivå eller till och med ha prestigpriser så blir det inte trovärdigt och med stor sannolikhet skulle ÖB tappa merparten av sina kunder.

 • Ska företaget ge rabatter och i så fall vilka?
  Rabatter är ju till för att locka kunder till att göra ett köp som de kanske annars inte skulle göra. Det finns många olika typer av rabatter, vi har kuponger som ska lämnas in till affären, företagskort som gör att kunden blir trognare eller kassarabatter till återkommande storkunder. Bra att tänka på är att den givna rabatten påverkar företagets vinstmarginal.

 • Vilka betalningsvillkor ska företaget ge sina kunder?
  Ett annat sätt att påverka kundernas inköp är att ha generösa betalningsvillkor som till exempel räntefri betalningstid eller leasing. Ett bra exempel på detta skulle kunna vara Media Markt som i denna lågkonjunktur satsar på väldigt generösa betalningsvillkor. Detta är hämtat från deras webbplats "Helt räntefritt, Inga övriga avgifter. Priset delas upp på 10 månader. Gäller när du handlar varor för mer än 1500 kr. Finansieringskampanjen gäller för alla produktgrupper mellan den 9/11 - 13/12".
The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 


Marknadsförarens verktyg del 1 av 7: Produkt

Ibland har jag fått fråga om vad man bör tänka på när man ska marknadsföra sitt företag. Själv tycker jag att det finns några väldigt bra och enkla verktyg för företagets marknadsföring.

Det verktyget jag först tänker på och vill beskriva är marknadsföringens mest välkända modell, de 4 P:na, de går även under namnen marknadsmix/marknadsföringsmix. Upphovsmannen för dessa tankar var Jerome McCarthy. Han arbetade som professor vid Michigan State University och pressenterade detta tankesätt i början av 1960-talet. Tanken var att denna modell skulle användas som en mix för att få fram ett bra recept på företagets marknadsföring.

Idag tänkte jag gå igenom det första P:et, Produkt. Det är lätt nonchalera produkten, "det är ju bara en vara som ska säljas" men inget kan vara mer fel. Produkten har för kunden flera viktiga egenskaper som gör att man gärna jämför med konkurrerande produkter. Kunden vill ju oftast göra ett så fördelaktigt köp som möjligt.

Jag har här listat sju stycken viktiga detaljer som kunder ofta funderar på innan de köper en produkt:
 1. Funktion:
  Vad har produkten för problemlösande funktioner och egenskaper? Finns det likartade produkter med bättre egenskaper?

 2. Kvalité:
  Vad har produkten för kvalité? Är den hållbar och lättskött eller går den lätt sönder och är krånglig att använda.

 3. Utseende:
  Vad har produkten och förpackningen för utseende? Är det en standard design eller vill du att den ska utstråla lyx?

 4. Sortiment:
  Vad har ditt företag för bredd av produkter? Det kan till exempel vara en serie av hushållsapparater från brödrost till kaffebryggare. Vad har ditt företag för djup av produkter? Det kan till exempel vara om företaget endast säljs en typ av brödrost eller om de de vill ha ett djup på sju stycken olika brödrostar.

 5. Utförande:
  Hur säljs produkten, säljs den som storpack eller standard?

 6. Varumärket:
  Är produktens varumärke känt eller okänt?

 7. Support och garantier:
  Vilken support och vilka garantier lämnar företaget? Detta är speciellt viktigt för teknikprodukter.
Det var det första P:et, imorgon tar vi det andra verktyget som är Pris.

The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 


Marknadsföring och marknadskommunikation, vad är vad?

Ibland märker jag att begreppen marknadsföring och marknadskommunikation blandas ihop och får samma betydelse. Jag tänkte idag försöka förklara begreppen och därmed kanske också bidra till att förvirringen minskar något.

Marknadsföring är inte alltid detsamma som reklam eller annonsering vilket jag antar att de flesta tror. Marknadsföring handlar mer om att upptäcka behov och önskemål i en marknad som passar företagets resurser och kompetens. Förenklat kan man säga att det är affärsutveckling i form av smarta tankar och strategier som gör att företaget kan sälja mer produkter och tjänster.

Vad är då marknadskommunikation? Marknadskommunikation är en liten del av marknadsföringen och är företagets sätt att kommunicera med sina befintliga och potentiella kunder. Exempel på detta kan vara annonser, webbplats, grafiska profilprogram, radio och tv-reklam mm.

 

The final piece to your puzzel

lyckblom.se

 RSS 2.0